Rijswijk A 3877
Julialaantje 2, 2282 NW te Rijswijk

LANDHUIS (Huis Welgelegen).

Het in classicistische stijl ontworpen Huis Welgelegen, deel uitmakend van het complex Welgelegen, ontstond in 1790 uit een verbouwing van een op deze plaats staande oudere boerderij, daterende van vóór 1711. Tijdens de verbouwing zijn in het hoofdgebouw onderdelen van de boerderij, waaronder een opkamer, opgenomen. Het zeven traveeën rede, deels onderkelderde, blokvormige huis op natuurstenen plint bestaat uit twee bouwlagen onder een met rode pannen gedekt samengesteld schilddak waartussen zakgoten. Het huis is voorzien van een omgaande goot- en daklijst en is opgetrokken uit baksteen en hout; de baksteen was oorspronkelijk voorzien van een bekleding van horizontale houten delen, de achtergevel bestaat geheel uit houten delen. De houten delen wekken de suggestie dat het huis uit natuursteen is opgebouwd; waarschijnlijk was het thans wit geschilderde huis oorspronkelijk in een grijze tint gepleisterd. In de symmetrisch ingedeelde voorgevel (zuid) hebben de middelste drie traveeën een risalietachtige werking, die door een uitbouw waarin drie gedeelde vensters, op het dakschild, benadrukt wordt. De uitbouw is getooid met een houten kuif, waarin de naam WELGELEGEN, die wordt gesierd door twee siervazen en een griffioen. Aan weerszijden van de uitbouw een klein klauwstuk. De H-vensters zijn alle voorzien van gesneden houten sierlijsten. De rechterzijgevel heeft een regelmatige vensterindeling, de linkerzijgevel heeft een onregelmatige venster- en deurindeling en is voorzien van een zevenzijdige serre waarboven een balkon met balustrade. De geheel uit hout bestaande achtergevel is de meest representatieve zijde van het huis. De gevel is symmetrisch ingedeeld en is voorzien van één travee brede middenrisaliet bekroond door een fronton. In dit fronton een door bloem- en bladranken omgeven oeil de boeuf, waarboven een vrouwenkop. Beganegronds wordt het risaliet aan weerszijden geflankeerd door een pilaster en bekroond door een kroonlijst waarop twee vazen. INTERIEUR- In het huis is de laat 18de-eeuwse indeling grotendeels intact gebleven, evenals het laat 18de-eeuwse en het vroeg 19de-eeuwse stucwerk en schouwen. In de zogenaamde 'Rode Kamer' is de authentieke wandbespanning en -geleding in originele staat. Tevens is onder meer van belang de laat 18de-eeuwse, beganegronds gelegen keuken met oorspronkelijke inrichting; waaronder wandkasten, aanrecht, waterpomp, schoorsteen en marmeren vloer.

Het LANDHUIS Welgelegen" behorende tot het complex "Welgelegen", is van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang vanwege de ouderdom, het ontwerp in classicistische stijl, de bijzondere bekleding van het exterieur met houten delen, het vrijwel onaangetaste ex- en interieur, de ensemblewaarde en de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van het complex.