Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
506926
Complexnummer
506917 - Welgelegen
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82982/130
Kadastrale aanduiding
Rijswijk A 3837
Julialaantje 4, 2282 NW te Rijswijk

Omschrijving

"VILLA ELISE".

Voormalige tuinmanswoning en gastenverblijf in een ecletisistische stijl met ondermeer neorenaissance elementen, genaamd "Villa Elise", in 1889 op de plaats van een oudere boerderij gebouwd. Het deels onderkelderde bakstenen gebouw heeft een vrijwel rechthoekige grondslag, een asymmetrische opbouw en wordt overkapt door een samengesteld zadeldak. De centraal geplaatste hoofdingang is toegankelijk middels een bakstenen trap van recente datum die voor de bescherming niet in aanmerking komt. De voorgevel (zuid) is links voorzien van een veranda en rechts van een topgevel met van royale overstek die met makelaarswerk gedecoreerd is. De noord-, zuid-, en westgevel hebben een niet regelmatige indeling. Door middel van een doorgang tussen Villa Elise en de oranjerie uit ca. 1830 zijn beide complexonderdelen met elkaar verbonden. In 1997-98 werd het pand gerestaureerd en deels verbouwd. In het INTERIEUR zijn ondermeer de hoofdstructuur, het trappenhuis met schilderingen en tekst bewaard gebleven.

VILLA ELISE is van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang vanwege de ouderdom, het eclectisistische ontwerp van het exterieur waarin ondermeer neorenaissance elementen zijn opgenomen, de ensemblewaarde en de functioneel-ruimtelijke relatie met de overige onderdelen van het complex.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 506917. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Gastenverblijf

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1870
1870
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing