Cuneraweg 420, 3911 RW te Rhenen

HOOFDGEBOUW (HUIS PRATTENBURG).

Het kasteelachtige huis Prattenburg dat in eclectische stijl is opgetrokken, werd in 1887-1890 gebouwd op de plaats van een voorgaand huis dat in oorsprong waarschijnlijk uit de late 16de eeuw of vroege 17de eeuw dateerde. De architect van het 19de-eeuwse huis en interieur was E.G. Wentinck. Het deels op een uitgemetselde plint staande, onderkelderde huis is opgetrokken uit machinale baksteen. Het huis heeft een rechthoekige plattegrond, is twee bouwlagen hoog en wordt overkapt door een met pannen gedekt, afgeknot schilddak. De huidige voorgevel (west) is voorzien van een boogfries, waterlijst en muizetandlijst. In de voorgevel bevindt zich de uit 1956 daterende toegang tot het huis, bestaande uit een dubbele glasdeur met getoogd bovenlicht en een geblokte omlijsting. De noordzijde is voorzien van een lage uitbouw met plat dak en de noord-oosthoek is voorzien van een terras. Op de noordwesthoek en in het midden van de oostgevel bevinden zich twee ronde torentjes met een naaldspits. Op de zuidoosthoek staat de in 1887-1890 gebouwde woontoren op waarschijnlijk 15de- en 16de-eeuwse fundamenten, die voorzien is van een boogfries en een tentdak met windvaan. Het huis heeft een onregelmatige venster- en deurindeling. In 1956 werd het huis gerestaureerd en verbouwd door de architect J.B. van der Haar. Hij verving de oorspronkelijke hoofdingang in de toren op de noordwesthoek door de huidige, verplaatste het trappenhuis en bouwde de keukenvleugel in het noorden. Tevens werd het huis voorzien van waterleiding, electriciteit en centrale verwarming. In de gevels bevinden zich ondermeer een familiewapen met de spreuk 'ore et corde idem', twee cartouches met de jaartallen '1697' en '1887' en een getralied raampje met fronton waarin het jaartal '1956'. In het interieur, dat grotendeels dateert uit de jaren 1887-'88, bevinden zich onder meer schouwen, lambrizeringen en kasten in neo-renaissance stijl, een empire-kamer en de in 1956 verplaatste trappartij.

Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats