Omschrijving

De buitenplaats Prattenburg dateert in zijn huidige opzet voor een belangrijk deel uit de 19de eeuw, waarbij in de aanleg gebruik is gemaakt van oudere 18de-eeuwse en vroeg 19de-eeuwse laanstructuren. Het huis Prattenburg werd in 1887-88 gebouwd op de plaats van een in oorsprong waarschijnlijk uit de late 16de of vroeg 17de eeuw daterend huis dat deels omgracht was. In het midden van de 19de eeuw bezat dit huis de functie van boerderij. De thans nog bestaande historische tuin- en parkaanleg in landschapsstijl kwam in enkele fasen aan het einde van de 19de eeuw (vanaf 1888) en het begin van de 20ste eeuw tot stand, naar ontwerpen van Otto Schulz, Henri Copijn en Leonard Springer. Op de buitenplaats bevinden zich tevens een langhuisboerderij (de Cunerahoeve) uit 1887, waarbij twee schuren uit het einde van de 19de eeuw, een tuinmanswoning met muurkas, koude bak en een kas uit ca. 1890. Ten westen hiervan ligt een langhuisboerderij uit ca. 1900. Het koetshuis dateert uit 1887. In het zuiden van de aanleg ligt de familiekapel uit 1890. Op het terrein bevinden zich tevens een in 1907 gebouwde zondagsschool en een laat 19de-eeuws schuurtje, een 18de-eeuws natuurstenen voetstuk, twee 18de-eeuwse voetstukken waarop stenen leeuwen uit ca. 1850, een laat 19de-eeuwse gietijzeren tuinvaas en een 19de-eeuwse natuurstenen tuinvaas. Tussen de Cuneraweg en Prattenburg staat een 19de-eeuws smeedijzeren hekwerk. Genoemde onderdelen zijn gezien hun situering en/of vormgeving belangrijke karakteristieke elementen van het complex van de buitenplaats. De omgrenzing van de historische buitenplaats is aangegeven op de bij de registeromschrijving bijbehorende kaart.

De buitenplaats Prattenburg bestaat uit de volgende samenstellende onderdelen:

1. Hoofdgebouw (Huis Prattenburg), zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 506994;

2. Historische tuin- en parkaanleg, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 506996;

3. Koetshuis, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 506997;

4. Cunerahoeve, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 506998;

5. Schuur, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 506999;

6. Schuur, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 507000;

7. Tuinmanswoning met muurkas, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 507001;

8. Kas, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 507002;

9. Koude bak, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 507003;

10. Tuinschuur, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 507004;

11. Boerderij, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 507005;

12. Zondagsschool, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 507006;

13. Familiekapel, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 507007;

14. Schuurtje, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 507008;

15. Toegangshek, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 507009;

16. Voetstuk met zonnewijzer, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 507010;

17. Gietijzeren tuinvaas, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 507011;

18. Tuinvaas, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 507012;

19. Twee voetstukken met wapendragende leeuwen, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 507013;

De historische buitenplaats Prattenburg is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang vanwege:

- het in een eclectische stijl opgetrokken kasteelachtige hoofdgebouw, dat samen met de overige gebouwde opstallen een gaaf bewaard, karakteristiek en zeldzaam ensemble van laat 19de-eeuwse buitenplaats-architectuur vormt

- de aanleg in landschapsstijl rond 1900 van Otto Schulz

- de ornamentele waarde van de complexonderdelen