507126 - Rijks HBS Simon Vestdijk
Harlingen B 3954
Stationsweg 5, 8861 GA te Harlingen

Inleiding

De FIETSENSTALLING hoort bij het schoolcomplex van de Rijks H.B.S "Simon Vestdijk", gebouwd in 1926 te Harlingen naar ontwerp van Rijksbouwmeester Joseph Crouwel jr. uit Amsterdam. Het bouwwerk is oost-west gericht, parallel aan de Stationsweg gelegen tussen hoofdgebouw en conciërgewoning.

Omschrijving

De fietsenstalling is rechthoekig van vorm en wordt gedekt door een zadeldak met rode Hollandse pannen en een houten onderstek. Het dak ligt op twee rijen ijzeren pilaren met betonnen sokkels, die aan de bovenzijde twee lange balken ondersteunen. Deze lopen parallel over de lengte van het dak van de stalling.

Waardering

De fietsenstalling, horend bij het schoolcomplex van de Rijks H.B.S. "Simon Vestdijk" te Harlingen, is van cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- voor de geschiedenis van de architectuur en bouwtechniek;

- wegens de esthetische kwaliteit van het ontwerp;

- wegens het materiaalgebruik;

- als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch en architectonisch van nationaal belang is;

- wegens de architectonische gaafheid;

- wegens de functionele zeldzaamheid verbonden met de ouderdom.