Inleiding

Het complex van de voormalige RIJKS HOGERE BURGER SCHOOL "Simon Vestdijk" te Harlingen is in 1926 gebouwd. Ontwerper was Joseph Crouwel jr. (1885-1962) uit Amsterdam. In 1917 werd Crouwel benoemd tot rijksarchitect. Crouwel bouwde in de stijl van het Zakelijk Impressionisme. Zijn werk werd ook beïnvloed door het werk van Dudok; deze invloed is zichtbaar in de bijna kubistische bouwvormen die de architect naast de Amsterdamse School-elementen toepaste. Het complex ligt op een groot terrein, met de ingang naar het zuiden gericht, aan de Stationsweg. De achterzijde ligt aan de Paul Krugerstraat, de westelijke zijde aan de Oosterstraat. De volgende onderdelen maken deel uit van het complex:

- het HOOFDGEBOUW (inclusief het INTERIEUR), uit 1926;

- de FIETSENSTALLING, uit 1926;

- de CONCIERGEWONING, uit 1926;

- de MUUR, uit 1926. Het hoofdgebouw, dat nu leeg staat, ligt tussen de twee genoemde straten in en strekt zich verder uit met een smalle en lange vleugel in oostelijke richting en met een kortere vleugel in westelijke richting parallel aan de Krugerstraat. De fietsenstalling is parallel aan de Stationsweg geplaatst en eindigt aan de westzijde tegen de conciërgewoning aan. Op het terrein is in de loop der tijd ter uitbreiding een aantal nieuwe bouwwerken gebouwd. Deze komen niet in aanmerking voor bescherming van rijkswege: alléén de bovengenoemde bouwonderdelen uit 1926 komen daarvoor in aanmerking. Ook het interieur van het hoofdgebouw komt in aanmerking voor de bescherming van rijkswege. Bij het complex uit 1926 hoort ook het muurtje om de school, dat eveneens in aanmerking komt voor de bescherming van rijkswege.

Zie beschrijving complex-onderdelen.

Waardering

Het schoolcomplex van de voormalige Rijks H.B.S te Harlingen, gebouwd in 1926 in de stijl van de Amsterdamse School door Rijksbouwmeester J. Crouwel jr. uit Den Haag, is van bijzonder cultuur- en architectuurhistorisch belang:

- als bijzondere uitdrukking van een cultuurhistorische ontwikkeling;

- als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling;

- voor de geschiedenis van de architectuur en de bouwtechniek;

- voor het oeuvre van de architect;

- wegens de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp;

- wegens het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek;

- wegens de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieuronderdelen;

- wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van de stad;

- wegens de opvallende architectonische gaafheid van het exterieur;

- wegens de opvallende architectonische gaafheid van het interieur;

- wegens de hoogwaardige architectonische gaafheid van de samenstellende onderdelen;

- in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke ongeving;

- wegens de architectuurhistorische, bouwtechnische, typologische zeldzaamheid, met name binnen de grenzen van deze provincie.