507126 - Rijks HBS Simon Vestdijk
Harlingen B 3954
Harlingen B 3401
Stationsweg 5, 8861 GA te Harlingen
Bij Oosterstraat 75, 8861 GH te Harlingen

Inleiding

Een vrij hoge MUUR omsluit het terrein van de voormalige Rijks H.B.S. "Simon Vestdijk" te Harlingen aan de zuid-, west- en deels aan de noordzijde.

De muur is in gele bakstenen opgetrokken.

De muur heeft niet overal dezelfde hoogte. Bij de overbrugging naar de ingang van het complex loopt het muurtje over in de muren van de overbrugging, die lager zijn. Aan de waterzijde komt het muurtje tot aan de slootrand. Op de hoek van de Oosterstraat met de Krugerstraat loopt het muurtje over in de noord- en westgevel van een vierkant gebouwtje met tentdak. Bij de conciërgewoning is het muurtje lager. Het muurtje is aan de noordkant weer hoger en omsluit een trapeziumvormig terrein. De overbrugging over het water op de kruizing van Oosterstraat en Stationsweg is voorzien van een laag muurtje met ijzeren leuning, dat aansluit aan de muur van het schoolcomplex.

Waardering

De muur om het schoolcomplex van de Rijks H.B.S. "Simon Vestdijk" te Harlingen uit 1926 is van cultuurhistorisch belang:

- als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch en architectonisch van nationaal belang is;

- wegens de architectonische gaafheid;

- in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van het complex;