Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
507156
Complexnummer
507155 - kerk en pastorie Ransdaal
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82825/97
Kadastrale aanduiding
Voerendaal I 118
Ransdalerstraat 74, 6312 AJ te Ransdaal

Omschrijving

Inleiding

In Tradionalisme in 1932 naar een ontwerp van architect F.P.J. Peutz uit Heerlen gebouwde KATHOLIEKE KERK ter ere van de H. Theresia. De kerk is markant gesitueerd in een geaccidenteerd terrein in de kern Ransdaal. De kerk werd door de parochianen van Ransdaal gebouwd.

Omschrijving

De parochiekerk heeft een veelhoekige plattegrond en is ten opzichte van de straatzijde in dwarsrichting geplaatst. De daken worden gedekt met zadeldaken, lessenaarsdaken en gewelfde tentdaken met Tuiles du Nord. Het kerkgebouw kenmerkt zich door een langgerektheid die benadrukt wordt door het ontbreken van complete kruisarmen en door de toepassing van zadeldaken met noklijn in dwarsrichting ten opzichte van de straatzijde. De kerk bezit een smal langgerekt middenschip met tot achter de absis doorlopende zijbeuken onder lessenaarsdak. De zadeldaken van schip en absis liggen verzonken tussen kopgevels met schouderstukken. Absis onder twee in hoogte verspringende zadeldaken.

Het toegepaste bouwmateriaal is Craubergersteen, hardsteen en mergel. Geprofileerde plint met lijst.

Toren met in de frontgevel de entree in een spitsboogvormige omlijsting. Rechthoekige dubbele houten deur met smeedijzer beslag met bovenlicht met traceringen in spitsboogvorm. Aan bovenzijde deur een rond stalen venster met gebrandschilderd glas. Spitsboogvormige galmgaten. Mechanisch torenuurwerk, B. Eijsbouts, 1933, later voorzien van elektrische opwinding.

Aan de linkerzijde van de toren, in de oksel met het schip een zijkapel met gewelfd tentdak. In de rechterzijgevel van de toren de smalle traptoren. Zijgevels van het schip met steunberen. In het middendeel van de rechterzijgevel van het schip werd in 1944 een Mariakapel aangebouwd geheel in de stijl van de kerk en in hetzelfde bouwmateriaal.

In de zijgevels van de absis vijf in hoogte afnemende spitsboogvormige glas-in-lood vensters. In de achtergevel van de absis een rond gebrandschilderd raam.

Van het INTERIEUR zijn onder meer van belang: authentieke kerkbanken en biechtstoelen; absis met dubbele spitsboog en kruisribgewelven; een gebrandschilderd raam in de achtergevel van de absis vervaardigd door de Firma Essers te Kerkrade; een viertal houten beelden van Jean Weerts uit Maastricht; hoofdaltaar met geprofileerd altaarblad van zwart geaderd marmer rustend op vier zuiltjes van rood en wit marmer met kapiteel en basement; op het hoofdaltaar een rechthoekig tabernakel in gepatineerd brons van de firma Kersten-Leroy te Maastricht.

WaarderingDe R.K. Kerk ter ere van de H. Theresia is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en een typologische ontwikkeling. De kerk bezit architectuurhistorische waarde vanwege haar bijzonder belang voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur, voor het oeuvre van architect F.P.J. Peutz uit Heerlen, wegens de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en het bijzondere materiaalgebruik. De kerk bezit ensemblewaarde wegens de bijzondere betekenis van het object voor het aanzien van de kern Ransdaal en de markante situering in het landschap. De kerk is tenslotte van algemeen belang op grond van de architectonische gaafheid van het exterieur en de bovenregionale architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 507155. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Kerk

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1932
1932
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Zaalkerk

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Gotiek
invloeden
Elementen neo-gotiek

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Peutz, F.P.J. ; Limburg
architect / bouwkundige / constructeur