Inleiding

In Traditionalisme in 1932 te Ransdaal naar een ontwerp van architect F.P.J. Peutz gebouwde KATHOLIEKE KERK en PASTORIE. Het complex is op een ten opzichte van de weg hoger gelegen terrein gesitueerd. Direkt aan de straatzijde is de pastorie gesitueerd, hierachter bevindt zich het kerkgebouw. Kerk en pastorie zijn in een traditionele trant gebouwd. Aan de straatzijde bevindt zich een erfafscheiding in de vorm van een muur van zgn. Craubergersteen. De kerk heeft een lange geleidelijk oplopende trappartij.

Katholieke kerk met pastorie. Het toegepaste bouwmateriaal is Craubergersteen, hardsteen en mergel.

Kerk en pastorie zijn gebouwd in een traditionele trant.

Waardering

Het geheel van kerkgebouw en pastorie bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en typologische ontwikkeling, tevens ontleent het complex cultuurhistorische waarde aan het feit dat kerk en pastorie werden gebouwd door de parochianen van Ransdaal. De kerk en in mindere mate de pastorie bezitten architectuurhistorische waarden vanwege het belang voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur, als voorbeelden van het oeuvre van de architect F.P.J. Peutz, vanwege de esthetische kwaliteit van de ontwerpen, het gebruik vasn Craubergersteen en mergel als bouwmateriaal en de bijzondere samenhang tussen exterieur- en interieur m.n. van het kerkgebouw. Ensemblewaarde ontleent dit complex aan de situering in de kern Ransdaal en verbonden met de ontwikkeling van deze kern. Kerkgebouw en pastorie zijn tenslotte van algemeen belang op grond van de architectonische gaafheid van ex- en interieur van het kerkgebouw en het exterieur van de pastorie. Het complex is tevens van belang wegens architectuurhistorische, typologische en functionele zeldzaamheid.