507155 - kerk en pastorie Ransdaal
Voerendaal I 118
Ransdalerstraat 74, 6312 AJ te Ransdaal

Inleiding

In een traditionele bouwstijl in 1933 naar een ontwerp van architect F.P.J. Peutz gebouwde PASTORIE. De pastorie bevindt zich in de onmiddellijke nabijheid van de R.K. Kerk ter ere van de H. Theresia en is eveneens in een geaccidenteerd terrein gebouwd. De aanbouw van een garage aan de rechterzijgevel is uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

De pastorie heeft een in dwarsrichting geplaatste rechthoekige plattegrond, telt twee bouwlagen en een souterrainverdieping en wordt afgedekt met een zadeldak met Tuiles du Nord. Hoogoplopende hoekschoorsteen. Het toegepaste bouwmateriaal is Craubergersteen. Asymmetrische indeling frontgevel. Rechthoekige houten vensters, rechthoekige houten deur. Aan rechterdeel frontgevel een rechthoekige uitbouw in een bouwlaag met souterrain, deels met plat dak, deels met transparant glazen schilddak.

Uitbouw met een rondboogvormige houten deur en een verhoogde entree met toegangstrap, en met getrapte balustrade in Craubergersteen.

INTERIEUR aangepast en overigens niet beschermenswaardig.

Waardering

De pastorie is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling. De pastorie bezit architectuurhistorische waarde wegens het belang voor het oeuvre van de architect Frits Peutz en de toepassing van Craubergersteen als bouwmateriaal. Ensemblewaarde ontleent de pastorie aan de situering in de onmiddellijke nabijheid van de H. Theresia-kerk, en daarmee van belang voor het aanzien van de kern Ransdaal. De pastorie is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis pastorie