Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
507314
Complexnummer
507313 - Lhee 9
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82855/169
Kadastrale aanduiding
Dwingeloo M 1491
Lhee 9, 7991 PE te Dwingeloo

Omschrijving

Inleiding

Gebouwd als boerderij van het hallehuistype gebouwd in 1922-1923 in de trant van de Art Nouveau. Ontwerp en uitvoering door C.J.M. Modderman. De boerderij (inmiddels als woonhuis in gebruik) is opgericht op de plek van een door brand verwoeste voorganger.

Omschrijving

Boerderij opgetrokken in monoliet gestort ongewapend beton (zie complex beschrijving) en gebaseerd op een constructie van zware dekbalkgebinten. Het geheel gedekt door een afgewolfd pannendak (de schuur is later met golfplaten bedekt); schoorsteen. De vensters van het woonhuis zijn voorzien van een eenvoudige Art Nouveau-decoratie. Voorgevel symmetrisch ingedeeld met portiek, aan weerszijden twee ramen (oorspronkelijk schuiframen) en twee zoldervensters. Zuidgevel woonhuis met twee ramen (oorspronkelijk schuiframen). Noordgevel woonhuis met keldervenster en twee ramen (oorspronkelijk schuiframen). De schuur heeft in de noordgevel een brede baander met loopdeur en zesruits bovenlicht en een tweede diepliggende baander. Voor het overige worden de zijgevels geleed door mestdeuren en stalvensters.

Waardering

Boerderij van cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang vanwege het pionierskarakter (experiment in de betonbouw) en daarmee van bijzondere betekenis voor de ontwikkeling van de bouwtechniek. Zeldzaam.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 507313. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1922
1923
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Hallehuisboerderij Experiment betonbouw

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Art Nouveau
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Modderman, C.J.M. ; Drenthe
architect / bouwkundige / constructeur