Inleiding

Boerderijcomplex bestaande uit een boerderij van het hallehuistype en een stookhok met ruimte voor jongvee. Het geheel is in 1922-1923 gebouwd naar ontwerp van C.J.M. Modderman (familie van de opdrachtgevers de gebroeders Wesseling) die voor de decoratieve elementen gebruik maakte van de Art Nouveau-stijl. De boerderij is opgericht op de plek van een door brand verwoeste voorganger. Het puin van de verwoeste boerderij werd daarbij vermalen met een uit Duitsland afkomstige machine ('Einschwingbrecher'), vervolgens aangemengd in een betonmolen en gestort tussen twee metalen platen die met bouten en moeren op afstand werd gehouden. Deze bekisting werd steeds met de hoogte mee verplaatst (horizontale groeven in de muur tonen deze werkwijze). Door middel van een luchtdrukstamper werd feitelijk een monoliet en ongewapend stampbetonnen gebouw opgetrokken. Zeker in de tijd gezien is dit een bijzondere bouwtechniek.

Waardering

Boerderijcomplex van cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang vanwege het pionierskarakter (experimentele betonbouw) en daarmee van bijzondere betekenis voor de ontwikkeling van de bouwtechniek. Zeldzaam.