Dwingeloo M 1491
Bij Lhee 9, 7991 PE te Dwingeloo

Inleiding

Stookhok met jongveeschuur gebouwd in 1922-1923 naar ontwerp van C.J.M Modderman met decoratieve elementen uit de Art Nouveau. De schuur is in een betonmengsel opgetrokken waarbij gebruik gemaakt werd van het puin van de door brand verwoeste voorganger.

Omschrijving

Op rechthoekige grondslag gebaseerd en opgetrokken in een monoliet gestort ongewapend betonmengsel met in de topgevel licht getoogde gietijzeren stalvensters; topschoorsteen en loopdeur in zijgevel. Zijgevels met mestdeuren en stalvensters. De achtergevel in gerabbat hout met schuurdeur, loopdeur en zolderluik.

Waardering

Stookhok met jongveeschuur van cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang vanwege het pionierskarakter (experiment in de betonbouw) en daarmee van bijzondere betekenis voor de ontwikkeling van de bouwtechniek. Zeldzaam.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Stookhok

Modderman, C.J.M. ; Drenthe