Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
507317
Complexnummer
507316 - Opzichterswoning
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82855/166
Kadastrale aanduiding
Dwingeloo L 1892
Dieversluis 2, 7991 RM te Dwingeloo

Omschrijving

Inleiding Gebouwd in 1903 als Opzichterswoning van Rijkswaterstaat in de stijl van de Art Nouveau. De dienstwoning onderscheidt zich van de overige dienstwoningen langs de Drentse Hoofdvaart door een rijkere vormgeving hetgeen gerelateerd mag worden aan de hogere positie van de bewoner.

Omschrijving

Dienstwoning gebaseerd op rechthoekig grondplan met een smallere aanbouw aan de achterzijde en een serre aan de voorzijde. Het geheel wordt gedekt door een afgeknot schilddak belegd met kruispannen; drie schoorstenen. Gevelopbouw met bakstenen plint, geglazuurde afzaten, opgaand metselwerk met daarin smeedijzeren sierankers een gootlijst op licht uitkragend metselwerk en voorzien van klossen en decoratieve windveer. De vensters hebben geglazuurde onderdorpels en zijn geplaatst onder lateien en rode bakstenen hanekammen. Oostgevel met hardstenen stoep naar de portiek waarin een paneeldeur met snijwerk, sierhekjes en bovenlicht. Aan weerkanten van de portiek een T-venster. De noordgevel heeft links een houten serre op bakstenen onderbouw voorzien van een inzwenkende zinken kap. Rechts een gekoppeld venster. Verdieping met twee getoogde T-vensters en aan de buitenkanten de opschriften ANNO en 1903. Opvallend is het overstek met de bewerkte windveren en de zware opengewerkte klossen; op de knikken zijn makelaars geplaatst. De westgevel bevat drie T-vensters. De zuidgevel heeft aan de linker zijde een T-venster onder latei; daarnaast begint de lagere uitbouw eveneens met een afgeplat schilddak. In deze uitbouw onder meer twee hooggeplaatste rechtgesloten vensters, een deur met bovenlicht en een T-venster bij de keuken.

INTERIEUR: van belang is de gang voorzien van gemarmerde lambrisering, gepleisterde wanden en plafonds, de paneeldeuren (voornamelijk origineel hang- en sluitwerk) met omlijstingen; de steektrap met bewerkte trappaal, leuning en hekwerk. Daarnaast zijn de twee kamers van belang waarin onder meer zwart marmeren schouwen, het stucwerk plafond met zware sierprofielen en bloemmotieven alsmede de schuifdeuren (glas-in-lood) tussen de kamers.

Waardering

Dienstwoning van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de infrastructurele ontwikkeling van de Drentse Hoofdvaart, vanwege de vormgeving en het materiaalgebruik alsmede vanwege de ruimtelijk-historische ontwikkeling van Dieversluis. Hoofdelement van het complex en betrekkelijk gaaf.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 507316. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Ambtswoning Hoofdopzichter Rijkswaterstaat

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1903
1903
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Art Nouveau
invloeden