507316 - Opzichterswoning
Dwingeloo L 1892
Bij Dieversluis 2, 7991 RM te Dwingeloo

Inleiding

Schuur gebouwd rond 1880 in een aan de Waterstaatsstijl verwante architectuur en behorend bij de Opzichterswoning van rijkswaterstaat. De schuur staat achter op het terrein vlak naast de sluiswachterswoning. De uitbouw aan de noordgevel is van ondergeschikt belang.

Omschrijving

In baksteen opgetrokken schuur gedekt door een zadeldak met zwarte hollandse pannen; geschulpte windveren en gietijzeren goot. Topgevel met asymmetrisch geplaatste rechtgesloten schuurdeur; rechts een getoogd zesruits venster onder hanekam. Topgevel met gietijzeren roosvenster. Noordelijk zijgevel met rechtgesloten en gekoppeld zesruits venster; daarnaast een jongere uitbouw. De westelijke topgevel met twee openslaande vensters met roedeverdeling. Scheef onder de linker venster alsmede in de top een dichtgemetseld rondvenster.

Waardering

Schuur van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang als essentieel onderdeel van het complex.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Autogarage

Waterstaatsstijl