Ruinerwold M 18
Haakswold 8, 7961 LE te Ruinerwold

Inleiding

Herenboerderij gebouwd in 1894 in een eclectische stijl. Stichtingssteen in de oostelijke zijgevel: De eerste steen gelegd door Arend Preuper en Annigje Derks. De bescherming omvat het representatieve voorhuis en de achterliggende schuur alsmede delen van het interieur. De boerderij is inmiddels in gebruik als woonhuis/kantoor daarbij is de koegang met tongewelf geintegreerd in het kantoor.

Omschrijving

Boerderij bestaande uit een dwars voorgeplaatst woonhuis en een daarachter gelegen schuur. Het woonhuis is op rechthoekige grondslag in baksteen opgetrokken en wordt gedekt door een schilddak belegd met geglazuurde kruispannen; nokhoek schoorstenen; houten dakkapellen in het voorste dakschild aan weerszijden van een gemetseld dakkapel. Gevelopbouw met hardstenen plint, baksteen en brede kroonlijst. De symmetrisch opgebouwde risaliserende voorgevel heeft hoekpilasters en middenrisaliet in rustica bepleistering. Middenportaal met een hardstenen stoep, dubbel openslaande paneeldeuren met sierroosters en een rondboog bovenlicht. Een (vereenvoudigd) balkon op bewerkte consoles, bereikbaar via openslaande balkondeuren. Het opgemetselde dakkapel wordt geaccentueerd door corintische zuiltjes en een geprofileerde daklijst. Aan weerszijden van de deur twee T-vensters met persiennes, hardstenen onderdorpel, korfboogvormige ontlastingsboog met metselmozaiek in het boogveld. De westelijke zijgevel heeft een T-venster en daarna komt de aanbouw (zie Haakswold 10). De oostelijke zijgevel heeft drie vensters (waarvan de rechter is gewijzigd in openslaande deur). Achter het dwars voorgeplaatste gedeelte begint de schuur bestaande uit een afgewolfd dak waarvan het eerste gedeelte (tussenlid naar bedrijfsgedeelte) gedekt met geglazuurde kruispannen en de rest met riet (westzijde overdekt met golfplaten). De oostelijke gevel van het tussenlid heeft een gepleisterde plint, T-vensters met persiennes onder hanekam en een deur met 2-ruits bovenlicht. Daarnaast een baander met siergeheng en bovenlangs een strook met ruiten. Sprong met vlechting in metselwerk. Zijgevel met afwisselend patroon van getoogde gietijzeren stalvensters en mestdeuren (ramen), staafankers. De achtergevel eveneens met stalvensters en boven de loopdeuren gietijzeren rondboogvensters. De westelijke zijgevel heeft onder meer een wagendeur met zijlichten, stalramen en mestdeuren.

INTERIEUR: woonhuis met centrale gang met vloer, drempels en neuten in wit marmer; zijwanden en plafonds met gestucte profiellijsten en enige ornamenten; oorspronkelijke paneeldeuren met eenvoudig geprofileerde omlijsting. Dubbel scharnierende tochtdeur met rondboog bovenlicht naar de betegelde achtergang. De oorspronkelijke voorkamer (nu slaapkamer) heeft een marmeren schouw met gestucte boezem; rijk gestuct plafond; vensterbanken met zitjes en luiken. De woonkamer is eveneens voorzien van marmeren schouw met boezem en een stucwerken plafond. Schuur: houten tongewelf op de koegang (inmiddels geintegreerd in het kantoor).

Motivering

Boerderij van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de ontwikkeling en betekenis van Haakswold, vanwege de vormgeving, het materiaalgebruik alsmede vanwege de ligging in het waardevol dorpsgezicht. Tevens van belang als hoofdcomponent van het complex.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Herenboerderij