Inleiding

Boerderijcomplex bestaande uit boerderij (woonhuis en schuur), een ouderwoning en vrijstaande bijschuur. De boerderij en de schuur zijn gebouwd in 1894. Het woonhuis is in een eclectische stijl gebouwd terwijl de schuur en bijschuur in een meer ambachtelijk-traditionele stijl gebouwd zijn. Zoals karakteristiek voor de streek werd ook hier een ouderwoning bijgebouwd maar hier in een zeer opvallende vorm, namelijk in de vorm van een chinees paviljoen. Het is illustratief voor de (inter-)nationalisering van de landelijke gebieden dat dergelijke bouwwerken tot stand komen.

Motivering

Boerderijcomplex van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de ontwikkeling en betekenis van Haakswold, vanwege de (zeer opvallende) vormgeving en materiaalgebruik alsmede vanwege de ligging in het waardevolle gezicht Haakswold. Zeldzaam met name vanwege de ouderwoning.