Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
507369
Complexnummer: 
507368 - -
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
29 mei 1997
Kadaster deel/nr: 
82856/43
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Drenthe
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Meppel
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Broekhuizen
X-Y coördinaat: 
213812 - 524157

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Herenboerderij gebouwd in 1896 naar ontwerp van G (?) Otten uit Meppel. Het dwars voorgeplaatste, representatieve woonhuis is in een eclectische stijl gebouwd. Het achterhuis is in een bijpassende meer ambachtelijk-traditionele stijl gebouwd. In een stichtingssteen staat: De eerste steen gelegd door Klasina Brouwer, Den Hof 9 mei 1896. De schuur is gedeeltelijk verbouwd met als gevolg dat de zuidelijke zijgevel en de achtergevel buiten de bescherming vallen.

Omschrijving

Boerderij bestaande uit een dwars voorgeplaatst woonhuis en een achterhuis. Het woonhuis is op rechthoekige grondslag gebaseerd en wordt gedekt door een schilddak met zwart geglazuurde tuile du nord; nokhoek-schoorstenen met kappen. Gevelopbouw met hardstenen plint, baksteen en brede gootlijst met guirlandes op de klossen. De symmetrisch opgezette en risaliserende voorgevel heeft centraal een portaal met hardstenen stoep; rondboog met kraalprofielstenen; aanzet- en sluitstenen; wangen met geglazuurde tegels; dubbele paneeldeur voorzien van zwaar snijwerk (o.a. fronton), smeedijzeren sierroosters en een naald; rondboog bovenlicht. Boven het portaal een houten balkon met hekwerk voorzien van balusters, geplaatst op bewerkte consoles. Het verhoogd middenstuk heeft op de hoeken corintische zuilen en daarbinnen subbel openslaande balkondeuren met wenkbrauw omlijsting in eclectische stijl. Aan bovenzijde een verspringende daklijst waarop een sierstuk (pinakel). Aan weerszijden van het portaal twee royale schuifvensters met hardstenen onderdorpels en vlakke casementen; oorspronkelijk kozijnhout; wenkbrauwen met segmentboogvormige frontons voorzien van kuif. Hoekrisalieten met blokbepleistering. De noordgevel heeft drie schuifvensters (als in voorgevel) met daaronder deels in de plint verwerkte venstervelden waarvan de linker een stichtingssteen bevat. Zuidzijde met twee schuifvensters als in voorgevel en links een openslaande deur; allen met persiennes. Het achterhuis begint met een woongedeelte gedekt door een schilddak belegd met zwart geglazuurde tuile du nord; nokhoekschoorsteen met platte kap. De zuidelijke gevel heeft een klein (bedstede-) raam, links daarvan twee rechtgesloten schuiframen met persiennes voorzien van hardstenen onderdorpel. Staafankers onder de eenvoudige op klossen geplaatste gootlijst. Aan de noordkant heeft het achterhuis voor wat betreft het woongedeelte een gewijzigde (niet te beschermen) vensterindeling. De schuur is gebaseerd op vier ankerbalkgebinten en gedekt door een (met golfplaten bedekt) rietdak. Beschermenswaardige onderdelen zijn de loopdeur met bovenlicht en de rechtgesloten baander met siergeheng en strook bovenlichten. Het vlechting in het metselwerk van de sprong. De noordgevel van de schuur is voorzien van onder meer een inspringende rechtgesloten baander met siergeheng; getoogde gietijzeren stalvensters en staldeuren.

INTERIEUR: Indeling met centrale gang; de hal is belegd met wit marmeren vloer; dito plinten en neuten; gemarmerde lambrisering met daarboven gepleisterde wanden met profiellijsten en gipstableaus van de oogst en het landbouwbedrijf. Plafond met stuwerk. De pronkkamer heeft een zwart marmeren schouw en een gedecoreerde boezem; plafond met stucwerk; oorspronkelijke vensterbanken met zitjes en luiken. De woonkamer heeft een houten schouw met daarin een geslepen spiegel; hier hebben de ramen schuifluiken.

Waardering

Boerderij van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang als uitdrukking van de welvarende ontwikkeling van Ruinerwold aan het eind van de negentiende eeuw, vanwege het boerderijtype, vanwege de vormgeving, het materiaalgebruik en de ligging. Hoofdelement van het complex.

De zij- en achtergevel van de schuur valt verder buiten de bescherming.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaBroekhuizen147965 ABBroekhuizen

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Boerderij(M1)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
MeppelN489

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Eclecticismestijlzuiver

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Boerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Herenboerderij

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18961897exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Otten, G ; Drenthearchitect / bouwkundige / constructeur

Meppel

Wilt u ons helpen?
Wij willen meer kennis delen over rijksmonumenten. Wilt u ons hierbij helpen door maximaal vijf korte vragen te beantwoorden?
Ja, ik help graag mee