Inleiding

Boerderijcomplex bestaande uit een boerderij (dwarshuis en achterhuis) en een naastgelegen ovenhuis. Het geheel is in 1896 gebouwd naar ontwerp van G (?) Otten uit Meppel in een eclectische stijl. De boerderij heeft een duidelijk representatieve voorzijde waarbij ook de erfbeplanting een rol speelt (onder andere een rode beuk en een virginische 'tulpen'-boom).

Waardering

Het boerderijcomplex Broekhuizen 14 is van cultuurhistorisch belang als exponent van de rijke boerderijbouw in Ruinerwold, een voor Drenthe zeer opvallende ontwikkeling. Tevens is het complex van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving en het materiaalgebruik. Van stedebouwkundig belang als representant van de boerderijbouw langs Broekhuizen en vanwege de samenhang tussen de complexonderdelen.