507481 - Het Oude Huys
Stad-Delden A 7213
Stad-Delden A 7212
Langestraat 27, 7491 AA te Delden

Omschrijving

Het WOONHUIS is over één bouwlaag opgetrokken op een rechthoekige plattegrond onder twee aaneengesloten zadeldaken met antracietgrijze Hollandse pannen. In het dak zijn drie dakkapellen met vierruits vensters geplaatst. De voorgevel met de twee trapgevels is boven een gepleisterde plint opgetrokken in rode baksteen en opgesierd met speklagen en decoratieve muurankers. De trappen zijn voorzien van hardstenen dekplaten. De zijgevels zijn opgetrokken in een oudere baksteen dan de voorgevel. In de voorgevel (N) op de begane grond T-vensters. De dubbele houten voordeur bevindt zich in het midden van de linker trapgevel. De vensters en deur zijn onder rondboogstrekken geplaatst en de boogvelden zijn gevuld met metselmozaïeken van verschillende kleuren baksteen. In de geveltoppen grote kruisvensters tussen twee kleinere, eveneens met metselmozaïeken in de boogvelden. Het middelste grote kruisvenster wordt afgesloten door een korfboog en het kozijn is uitgevoerd in zandsteen. In de bovenlichten bevindt zich glas-in-lood en in het grote linker venster zijn nog luiken aanwezig. Bovenin de geveltoppen kleine roosvensters. In de linker zijgevel (W) worden de T-vensters afgesloten door een strek. Rechts in de gevel een opkamervenster dat samen met de daklijn verspringt. Eronder een kelderluik. De rechter zijgevel (O) bevat enkele zesruits vensters met en zonder luiken en verschillende deuren. De gevel getuigt van een aantal bouwfasen.

Het westelijke deel van het woonhuis is aan de achterzijde ingebouwd. Aan de achterzijde van het oostelijke deel wordt een (nog oorspronkelijke) tuitgevel, boven een klimmend zandstenen fries, bekroond door een driedelige trap rustend op een console met korfboog.

Het woonhuis is van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de Hollandse Neo-Renaissance bouwstijl die in Twente zelden zo gedetailleerd is toegepast