Inleiding

Complex "Het Oude Huys" bestaat uit een WOONHUIS met een vrijstaande WERKPLAATS. Zowel voor de woning als de werkplaats is de Hollandse Neo-Renaissance stijl toegepast.

Het geheel is rond 1900 gebouwd in opdracht van familie Schneider. De oostelijke zijgevel van het woonhuis is ouder, de achtergevel van het woonhuis (Z) is op de begane grond gewijzigd.

Het huis is tegenwoordig gedeeltelijk in gebruik als kantoor.

Het woonhuis is gebouwd aan de Langestraat tegenover het voormalige gemeentehuis en de pomp op de Markt. De werkplaats staat haaks op het oostelijke deel van het woonhuis dat dieper is dan het westelijke. De voorgevel van de werkplaats ligt aan de Korte Houtstraat, een zijstraat van de Langestraat. De tuin is aan de achterzijde ommuurd. Waardering

Complex "Het Oude Huys" met een woonhuis en werkplaats is van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de toegepaste Hollandse Neo-Renaissance stijl die in Twente zelden zo gedetailleerd werd toegepast

- de beeldbepalende ligging schuin tegenover het voormalige gemeentehuis aan de Markt

- de gaafheid van het exterieur