Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
507510
Complexnummer
507509 - Haveltersluis
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82857/50
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Havelte Q 357
Rijksweg NZ 11, 7971 CX te Havelte

Omschrijving

Inleiding

Sluiswachterswoning gebouwd rond 1875-1890 in een stijl die verwant is aan de Waterstaatsstijl. De woning is gelegen op het sluiseiland met de voorgevel naar de sluis toe.

Omschrijving

Sluiswachterswoning in baksteen opgetrokken en gedekt door een zadeldak belegd met pannen; overstek met windveren en geprofileerde daklijst op opengewerkte klossen. Opbouw met onder meer gepleisterde plint en staafankers. Voorste topgevel met een gekoppeld zesruitsvenster onder een toog en een ontlastingsboog voorzien van sluitsteen; gekoppeld rechtgesloten verdiepingsvenster. De zuidelijke zijgevel heeft een keldervenster in de plint, getoogde zesruits schuiframen en een rechtgesloten deur met tweeruits bovenlicht; staafankers. Het schuurgedeelte ingeleid door een sprong heeft een rechtgesloten wc-venster, een loopdeur en halfronde gietijzeren vensters. De noordelijke zijgevel met onder meer een keldervenster, twee getoogde zesruits schuifvensters en in het schuurgedeelte halfronde gietijzeren vensters. De oostelijke topgevel is symmetrisch ingedeeld met een toegangsdeur voorzien van een tweeruits bovenlicht. Aan weerszijden een halfrond gietijzeren venster en een gietijzeren rondvenster in de top.

Waardering

Sluiswachterswoning van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de ontwikkeling op infrastructureel gebied, de typologie, de vormgeving en het materiaalgebruik alsmede vanwege de ligging op het sluiseiland en de ligging ten opzichte van het nabijgelegen beschermd gezicht Havelte.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 507509. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Sluiswachterswoning(K)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1875
1890
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Waterstaatsstijl
invloeden