Ambt-Almelo A 7254
Ambt-Almelo A 7252
Ambt-Almelo A 7253
Vriezenveenseweg 122, 7602 AK te Almelo
Vriezenveenseweg 124, 7602 AK te Almelo
Vriezenveenseweg 126, 7602 AK te Almelo

Omschrijving

De voormalige MARECHAUSSEEKAZERNE en DIENSTWONINGEN vormen samen een L-vormig bouwvolume, dat in rode baksteen over twee bouwlagen is opgetrokken, met een drie bouwlagen hoge hoekpartij. In de hoek en een deel van de korte zuidelijke vleugel waren de bedrijfsruimten van de kazerne gesitueerd. Het geheel wordt afgedekt door zadeldaken met antracietgrijze Hollandse pannen en overstekende dakgoten. De nok van de lange vleugel staat haaks op de kappen van de hoekpartij en de korte vleugel. In de zijgevel (Z) van het hoekvolume zijn twee smalle verticale traplichten onder rondboogjes geplaatst. Onder eenzelfde enkel traplicht bevindt zich in de voorgevel (O) de ingang: een dubbele houten deur met bovenlicht, waartussen een luifel en waarboven een geprofileerd rechthoekig spaarveld. In de zuid- en oostgevel van de korte vleugel zijn op de hoek grote vensters met roedenverdeling geplaatst. De voorgevels van de vleugels (Z en O) zijn verder geleed door deuren met bovenlichten onder rondbogen en rechtgesloten vensters met bovenlichten.

Op de verdieping in de achtergevels (N en W) vensters met T-kozijnen. Van het interieur is onder meer de cel in de binnenhoek van het gebouw bewaard gebleven.

Waardering

Het bouwvolume met de marechausseekazerne en dienstwoningen is van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- de kenmerkende typologie

- de jaren dertig bouwstijl