Ambt-Almelo A 4492
Wierdensestraat 140, 7604 BP te Almelo

Omschrijving

De DIENSTWONING is in rode baksteen over één bouwlaag opgetrokken op een rechthoekige plattegrond onder een overstekend rietgedekt zadeldak met wolfeinden, een ooglidvenster en een geprofileerde schoorsteen. In de noordelijke eindgevel zit een knik, waarop de muur van de entree aansluit.

Op beide hoeken ligt de westelijke zijgevel iets terug, zodat voor de entrees een extra groot overstek ontstaat. Aan de voorzijde (N) bevindt de houten deur met bovenlicht zich in de korte voorkant van de zo ontstane uitbouw, aan de achterkant is de deur met zijlicht in de zijgevel geplaatst.

De vensters op de begane grond zijn voorzien van combinaties van horizontale vierruits roedenverdeling. De vensters lopen om de hoeken, waarbij houten kolommetjes de bovendorpels ondersteunen, die oversteken om de overstekende geveltoppen te dragen. Onder de wolfeinden zijn twee zesruits vensters boven plantenbakken tussen gevelbeschotten geplaatst.

Tussen twee steunberen in de westelijke zijgevel zijn onder de dakrand vier horizontale vensters aaneengeschakeld.

De dienstwoning is van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de ruimtelijke en functionele samenhang met de overige onderdelen van de begraafplaats