Inleiding

ALGEMENE BEGRAAFPLAATS met TOEGANGSHEK, AULA, DIENSTWONING, WERKPLAATS en twee BLOEMBAKKEN/ORNAMENTEN in de Amsterdamse School bouwstijl, gebouwd in de jaren '20. De begraafplaats is in diverse fasen aangelegd vanaf 1867.

Omschrijving

Over een korte oprit tussen bomen wordt het toegangshek aan de noordkant van de begraafplaats bereikt. De gebouwen zijn symmetrisch gerangschikt en door tuinmuren met de entree verbonden. Achter het hek staat de aula tussen de werkplaats links (O) en de dienstwoning rechts (W). Links (O) van een noord-zuid gerichte hoofdas, die bijna aan het einde wordt onderbroken door een vijverpartij, zijn de bloembakken geplaatst in een pad evenwijdig aan de as.

Op de begraafplaats staan 19e eeuwse staande grafzerken, die overigens voor bescherming van rijkswege van ondergeschikt belang zijn, evenals het schuurtje bij de dienstwoning niet voor bescherming in aanmerking komt.

Zowel in het dak van de dienstwoning als dat van de werkplaats is een schoorsteen toegevoegd.

Waardering

De algemene begraafplaats met toegangshek, aula, dienstwoning, werkplaats en twee bloembakken/ornamenten is van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- als goed voorbeeld van een complete begraafplaats

- vanwege de Amsterdamse School bouwstijl