Ambt-Almelo A 4492
Wierdensestraat 140, 7604 BP te Almelo

Omschrijving

De AULA is in rode baksteen opgetrokken over één bouwlaag op een achthoekige plattegrond onder een overstekend rietgedekt tentdak. In de voorgevel (N) bevindt zich de houten paneeldeur tussen twee steunberen en onder siermetselwerk. In de achtergevel (Z) risaleert de schoorsteen, die door het dak steekt. In de schuingeplaatste muren zijn twee verticale vensters geplaatst, in de zijgevels (O en W) vier kleine vensters en in de achtergevel de schoorsteen met twee verticale vensters. Alle vensters zijn geplaatst boven gemetselde waterdorpels en voorzien van glas-in-lood onder siermetselverbanden. Onder de vier kleine vensters staan de oorspronkelijke witgeverfde houten banken, in de aula zijn onder meer nog bewaard de witgeverfde houten stoelen en tafel in Amsterdamse School bouwstijl, de betegelde schouw en de groen geglazuurde vloertegels.

De aula is van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de ruimtelijke en functionele samenhang met de overige onderdelen van de begraafplaats