Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
507702
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82813/19
Kadastrale aanduiding
Stad-Almelo B 12306
Wierdensestraat 32, 7607 GJ te Almelo

Omschrijving

Inleiding

HERENHUIS, de "Klooster-esch", is in 1925 in UM-1800 bouwstijl ontworpen door de architect B. Vixseboxse Jr. in opdracht van D. Doedes Breuning-Ten Cate. Het pand is tegenwoordig in gebruik als kantoor.

Aan de rechter zijgevel (W) is een aanbouw toegevoegd, die voor de bescherming van ondergeschikt belang is. Van het oorspronkelijke interieur zijn nog enkele onderdelen bewaard gebleven. Het woonhuis is één van de overblijfselen van de herenhuizen aan de Wierdensestraat, één van de belangrijkste invalswegen van Almelo. Door infrastructurele ingrepen staat het nu aan een verkeersknooppunt en lopen aan zowel de voor- als achterzijde doorgaande wegen.

Omschrijving

De Klooster-Esch is onderkelderd en over twee bouwlagen opgetrokken in rode baksteen boven een grijsgepleisterde plint op een rechthoekige plattegrond onder een schilddak met antracietgrijze Hollandse pannen. Aan alle zijden in het dak zijn getoogde dakkapellen met wangen en vensters met een kleine roedenverdeling geplaatst. Op de nok twee schoorstenen met platte overstekende dekstenen. De dakgoot steekt over boven een Bentheimer zandstenen kroonlijst. De gevels zijn geleed door grote vensters met bovenlichten en een kleine roedenverdeling onder strekken en boven zandstenen waterdorpels. De voorgevel (N) telt acht vensterassen. De linker vensteras ligt ver terug, waardoor de voorgevel een symmetrische indruk wekt. De middelste drie van de overige zeven vensterassen in de voorgevel risaleren onder een fronton.

In het tympaan is een ovaal venster met straalsgewijze roedenverdeling in een zandstenen omlijsting geplaatst, in de kroonlijst drie guirlandes. Voor het risaliet is tussen twee zandstenen pijlers een trap gemetseld die toegang biedt tot het gemetselde bordes met een balustrade van metselwerk en zandsteen. Onder een balkon met eenzelfde balustrade op dubbele dorische zuilen is de deur met twee zijlichten met siersmeedwerk tussen twee twaalfruits vensters geplaatst.

Ook in de achtergevel (Z) wordt het midden benadrukt door een risaliet met een fronton, waarin ditmaal een getoogd venster. Op de grote rechthoekige erkers aan weerszijden van het risaliet balkons met balustrades zoals in de voorgevel. Op de begane grond van het risaliet bevinden zich de tuindeuren, daarboven een zandstenen plaquette met de naam van het huis binnen een lauwerkrans. In de rechter zijgevel (W) worden de buitenste van de drie vensterassen door gebogen erkerpartijen over twee bouwlagen in beslag genomen. Op de begane grond van de middelste vensteras een zandstenen plaquette met het bouwjaar in een cartouche. In het huis zijn onder meer de betegelde schouw in de tuinkamer, de betimmeringen, schouw en ingebouwde kasten in de studeerkamer en de trapleuningen en lambrizering in het trappehuis bewaard gebleven.

Waardering

Het herenhuis is van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de betekenis van de fabrikantenfamilie Breuning-Ten Cate voor de sociaal-economische geschiedenis van Almelo

- de Um 1800 vormgeving

- de beeldbepalende ligging van het pand aan twee doorgaande wegen en een verkeersplein

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1925
1925
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzen
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Vixseboxse, B. ; Overijssel
architect / bouwkundige / constructeur