Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
507730
Complexnummer
507729 - Blankenborgh
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82827/33
Kadastrale aanduiding
Haaksbergen L 1222
Enschedesestraat 65, 7481 CL te Haaksbergen

Omschrijving

Omschrijving

Groot LANDHUIS van twee bouwlagen op rechthoekige plattegrond onder een afgeknot met antracietgrijze tuile du Nordpannen gedekt schilddak. De garage onder schilddak aan de achterzijde is via een tussenlid onder plat dak verbonden met het huis. De wit gepleisterde gevels van het huis hebben een grijze plint en een hoofdgestel met kroonlijst op modillons. De symmetrische voorgevel (Z) is vijf traveeën breed met tegen de middenrisaliet een halfronde gepleisterde erker met balkon. De natuurstenen stoep van twee treden rond de erker herinnert aan het feit dat hier oorspronkelijk de hoofdingang van het huis was. Tussen de gebogen erkervensters halfzuilen met Dorische kapitelen onder het balkon met een balustrade van gedraaide balusters. De gecanneleerde pilasters met composietkapitelen aan weerszijden van de balkondeuren met tienruitsbovenlicht worden boven het hoofdgestel bekroond met een fronton. Het fronton heeft een kroonlijst op modillons en in het tympaan een tweeruitsvenster onder segmentboog. De vensters in deze gevel hebben alle rechtgesloten zesruits bovenlichten. In het midden van de drie vensterassen tellende westgevel een deur met meerruits boven- en zijlichten. Ter hoogte van het kalf boven de deur hangt een houten luifel aan een decoratieve smeedijzeren constructie. De vensters in deze gevel hebben net als in de voorgevel zesruits bovenlichten. In het tussenlid tussen de achtergevel (N) van het huis en de garage een eenvoudige deur onder bovenlicht en een venster met luiken. In de garage deuren met kleine vensters.

De traplichten in het midden van de achtergevel (N) zijn bezet met glas-inloodramen. De deur en het verdiepingsvenster links in de gevel zijn vernieuwd, rechts de aangebouwde garage. In de oostgevel twee vensterassen met op de begane grond twee (vernieuwde) deuren en op de verdieping twee vensters met zesruits bovenlichten. Aan de voor- en achtergevel (N en Z) in de dakschilden getoogde dakkapelletjes. Op de nok aan de voorzijde twee gepleisterde schoorstenen onder kappen met decoratieve smeedijzeren bekroning en windvaan.

Waardering

Monumentaal landhuis van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de neo-klassicistische bouwstijl die illustratief is voor een deel van het oeuvre van de architect A. Beltman

- de ensemblewaarde als hoofdonderdeel van het complex

- de beeldbepalende situering in het dorp Haaksbergen

- de redelijke mate van uitwendige gaafheid

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 507729. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats Landhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1909
1909
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Classicisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Beltman, A. ; Overijssel
architect / bouwkundige / constructeur