Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
507739
Complexnummer
507738 - De Ziepe
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82826/165
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Haaksbergen P 457
Enschedesestraat 188, 7481 CT te Haaksbergen
Enschedesestraat 190, 7481 CT te Haaksbergen

Omschrijving

Omschrijving

BOERDERIJ VAN HET HALLEHUISTYPE onder hoog steil geknikt zadeldak dat met rode Muldenpannen is gedekt. Op de nok van het dak twee gemetselde schoorstenen. De bruin geschilderde betonnen vakwerkconstructie van de gevels is ingevuld met decoratieve metselmozaïeken van verschillende kleuren baksteen. Aan de voor- en achtergevel (O en W) kragen de bouwlagen van beneden naar boven uit. De sprong van elk van de geveldelen wordt telkens geaccentueerd door een zware betonnen ligger op geprofileerde kraagstukken. Op de balken onder deze liggers zijn de spreuken aangebracht. Op de begane grond van de voorgevel (W) drie (vernieuwde) vensters met bovenlicht en donkergroen geschilderde luiken tussen kleinere vensters zonder luiken. In het metselmozaïek tussen de verdiepingsvensters is de naam "De Ziepe" ingemetseld. Onder het beschot in de geveltop een zoldervenster. De vensters en deuren in de zijgevels (N en Z) van de boerderij zijn vernieuwd. In de achtergevel (O) baanderdeuren met stiepel onder een segmentboog tussen stalvensters en rechtgesloten staldeuren met zijlichten. Aan weerszijden van het hooiluik met zijlichten op de verdieping twee vensters met een roedenverdeling. Onder het beschot in de geveltop een tweede hooiluik. Het interieur is grotendeels gewijzigd maar op de betonnen gebintbalken in het bedrijfsgedeelte van de boerderij zijn de spreuken nog aanwezig.

Waardering

Boerderij van het hallehuistype van cultuur- en architectuurhistorisch belang vanwege:

- de spreuken die verwijzen naar de bouwgeschiedenis van de boerderij en de regeringsmaatregelen op het gebied van de landbouw ten tijde van de Eerste Wereldoorlog

- de unieke betonnen vakwerkconstructie

- het decoratieve metselwerk van de gevels

- de uitwendige gaafheid

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 507738. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1915
1915
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Hallehuisboerderij

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden