Inleiding

Het boerderijcomplex "De Ziepe", is in 1915 gebouwd in opdracht van H. van Heek en bestaat uit een BOERDERIJ VAN HET HALLEHUISTYPE met bijbehorende houten SCHUUR.

De boerderij heeft het aanzien van een traditionele Twentse boerderij met een vakwerkconstructie, die echter niet in hout maar in gewapend beton is uitgevoerd.

In de betonnen balken van de voor- en achtergevel en op de gebintbalken in het bedrijfsgedeelte van de boerderij en in de bijschuur zijn spreuken aangebracht. De spreuken verwijzen naar de bouwgeschiedenis van de boerderij en overheidsmaatregelen op het gebied van de landbouw tijdens de Eerste Wereldoorlog. Voorgevel: " Van oorlog, plaag en brekkerij holdzigh dit hoes meest möglik vrij, ook braand en BREUIENHEM met vuur blief leven daor bij oet de duur. Laot eerder ge res, gold'ne HALMEN hier ruusghend golven as VREDESPALMEN." Achtergevel: " In vreetied en begin emaakt hef d'oorlog hier het werk estaakt, meer do het leeve vaderlaand zigh vrij kon holden oet den braand, do word het werk weer oppenommen, is't hoes in (1900) viefteen klaar ekommen." In het bedrijfsgedeelte: " wat een gedoo met oonze peerd dee worden alle registreert. Ij moghten met eer zonder sghien nig goan aj smokkelden wor ow't verblief hier verboan." en " beteun was't voor vuur d'aarme beeste, dee zaggen er oet as holle geeste nor mel en lienk ook konden ze fluiten, het mos ow om de bloodkes muiten."

In de bijschuur: " regeeringsmais kregen oonze verken, verbreuit, oet 't sghip broght den derm aan 't werken/ van honger vratten ze 't met broot en vliet/'t gaf weinig spek meer hoopen dr....".

Als gevolg van de nieuwe functie van dubbel woonhuis is het interieur van de boerderij gewijzigd.

De boerderij ligt iets teruggerooid aan de Enschedesestraat even buiten de bebouwde kom van het dorp Haaksbergen. De voorgevel van de boerderij is naar het westen georiënteerd en de noordelijke zijgevel staat evenwijdig aan de Enschedesestraat. De houten schuur staat haaks op de zuidelijke zijgevel van de boerderij.

Boerderij en houten schuur van cultuur- en architectuurhistorisch belang

- als voorbeeld van de experimentele boerderijbouw in Twente door textielfabrikanten als H. van Heek

- vanwege de spreuken in de boerderij die verwijzen naar de bouwgeschiedenis van de boerderij en de Eerste Wereldoorlog

- vanwege de unieke betonnen vakwerkconstructie van de boerderij

- vanwege de hoge mate van uitwendige gaafheid van de complexonderdelen