Singelstraat 13, 4461 HZ te Goes

Inleiding

Direct aan de straat gelegen, éénzijdig aangebouwd pand, in 1869 gebouwd als wezen-armenschool bij het weeshuis. Rechts van het pand bevindt zich, via een poortje toegankelijk, een toegang tot het achterterrein.

Omschrijving

Geheel uit rode machinale baksteen opgetrokken gebouw van vijf traveeën breed en twee bouwlagen hoog onder een, evenwijdig aan de voorgevellopend, zadeldak. Het pand bezit een rechthoekige plattegrond en is aan de achtergevel voorzien van een lagere aanbouw. De voorgevel is uitgevoerd als lijstgevel op een natuurstenen plint en voorzien van decoratief, tandvormig metselwerk onder de gootlijst en als cordonlijst. Op zowel de begane grond als de verdieping zijn de raam- en deurkozijnen opgenomen in verdiepte traveevelden. Op de begane grond aan weerszijden van de centraal geplaatste entree, getoogde stalen ramen met roedeverdelingen en te openen bovendeel. Entree met dubbele panelendeur in een getoogd kozijn met bovenlicht. De raamkozijnen op de verdieping zijn getoogd uitgevoerd met een tweedeling en in beide vakken een getoogd 3-ruits schuifraam. De gevel wordt afgesloten door een sober geprofileerde gootlijst. De achtergevel is sober uitgevoerd in rode machinale baksteen, voorzien van staafankers en gietijzeren ventilatieroosters. Op de begane grond, rechts van de uitbouw, een 3x5 ruits schuifraam, op de verdieping bevinden zich 3x3 ruits schuiframen. In de rechter zijgevel bevindt zich aan de poort een toegang met een opgeklampte deur.

Het zadeldak tussen topgevels is op het voorvlak gedekt met oegstgeester pannen en op het achtervlak met gesmoorde hollandse pannen.

De één laag hoge uitbouw onder een zinken lessenaarsdak aan de achterzijde is opgetrokken uit rode baksteen met gele ontlastingsbogen en wordt afgesloten door een gootlijst op consoles in een fries met panelen. In het midden bevindt zich een iets hoger opgaande gevelpartij onder een dwars geplaatst zadeldak. In de middenpartij twee rechte kelderluiken met daar boven getoogde raampjes. In het langsgevel gedeelte bevinden zich aan de uiteinden sobere deuren en een getoogde nis. Het interieur is grotendeels verbouwd ten behoeve van de huidige functie.

Op de verdieping resteren nog enkele timmerwerken.

Waardering

Voormalig schoolgebouw bij het weeshuis, van algemeen belang vanwege cultuurhistorische- en ensemblewaarden als onderdeel van het complex en van architectuurhistorische waarden.

Nee Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw
Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Sociale zorg, liefdadigheid