Inleiding

Complex van twee, oorspronkelijk individuele, nu intern met elkaar verbonden, gebouwen. Beide panden maakten onderdeel uit van het weeshuis. Het linker pand, no.13, is omstreeks 1875 gebouwd als invulling van een open terrein en bevatte op de begane grond een regentenkamer en op de verdieping een slaapzaal. Het rechter pand, no.11, werd in 1869 gebouwd als wezen-armenschool op de plaats waar daarvoor eerst een kapel en daarna later de Franse Kerk stond. Aan de achterzijde grenst het gebouw aan een binnenplaats.

Omschrijving

De twee aaneen gebouwde panden zijn geheel uit baksteen opgetrokken en voorzien van zadeldaken evenwijdig aan de openbare weg. De voormalige wezen-armenschool (no. 11) werd uitgevoerd in een eclectische stijl; het pand op no. 13 in een eenvoudige klassicistische trant met lijstgevel.

Waardering

Complex van twee gebouwen van algemeen belang vanwege cultuurhistorische- en ensemblewaarden als onderdelen van het voormalige weeshuis, tevens is met name het pand op no. 13 van waarde uit architectuurhistorisch oogpunt.