Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
507855
Complexnummer
507853 - De Piet
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82688/98
Kadastrale aanduiding
Goes M 310
Goes O 1019
Goes M 264
Goes O 1228
Sluis de Piet 1, 4471 RE te Wolphaartsdijk

Omschrijving

Inleiding

Geheel van gemaal-boezem en spuisluizen behorend bij het poldergemaal. De boezem is gelegen tussen het gemaal en de dijk en stond oorspronkelijk door middel van sluisjes in verbinding met de kreek de "Schenge". Door middel van een dubbele sluis spuit de boezem in het voormalig haventje "De Piet".

Omschrijving

Boezem geheel voorzien van rode bakstenen wanden met natuurstenen dekplaten. De oorspronkelijke rondboogvormige openingen van de spuisluis zijn voorzien van natuurstenen boogblokken. Aan de boezemzijde zijn de spuiopeningen gedeeltelijk dichtgezet. Tussen de twee openingen is zowel aan de zijde van de boezem als aan de buitendijkse zijde een met natuursteen versterkte, gemetselde punt aangebracht. Aan de buitendijkse zijde zijn de spui-openingen voorzien van houten schuifdeuren met handwindwerken.

Aan de boezemzijde is boven de spui-openingen een natuurstenen tableau aangebracht ter gelegenheid van de aanleg in 1874. Bij de noordelijke hoek van het gebouw bevindt zich een dichtgezette, dubbele verbindingsluis tussen de boezem en de kreek.

Waardering

Gemaalboezem met spuisluizen van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde en van waarde als essentiële onderdelen van het complex.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 507853. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Weg- en waterbouwkundige werken Waterkering en -doorlaat Spuisluis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1874
1874
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
invloeden