Inleiding

Complex van een poldergemaal met boezem en spuisluizen, in 1874 met een stoomgemaal gebouwd in verband met het bedijken van de Schengepolder waarbij de Schenge werd afgesloten. In 1917 werd een dieseleenheid bijgeplaatst. In 1928 werd de stoommachine met bijbehorend maalwerk vervangen door een dieselmotor met centrifugaalpomp in verband waarmee het gebouw met één travee werd verlengd.

Het huidige complex omvat het gemaalgebouw en het geheel van boezem en sluizen.

Omschrijving

Eenvoudig bakstenen gemaalgebouw, gebouwd op een gemetseld tongewelf met in het interieur machinerieën uit de diverse moderniseringsfasen van het gemaal. Tussen de dijk en het gemaal is een boezem aangelegd met een dubbele spuisluis. Aan de voormalige "zeezijde" watert de sluis uit in het voormalig haventje "De Piet". De boezemwanden en sluisopbouwen zijn uitgevoerd in metselwerk.

Waardering

Complex van gemaal, boezem en sluiswerken van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarden van het geheel van exterieur en interieur en vanwege ensemblewaarden vanwege de situering in relatie tot de ontwikkeling van de streek.