Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
507885
Complexnummer
507883 - Title
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82689/73
Kadastrale aanduiding
Goes D 5630
Westwal 2, 4461 CM te Goes

Omschrijving

Inleiding

Als onderdeel van het Gereformeerde Kerk-complex in 1929 gebouwde pastorie. De pastorie is door architect A. Rothuizen in Interbellum-architectuur ontworpen waardoor deze in stijl iets afwijkt van het kerkgebouw. Gevels en daken zijn echter in gelijke materialen als de kerk uitgevoerd.

Omschrijving

Pastorie van anderhalve bouwlaag hoog onder een schilddak op een T-vormige plattegrond. De gevels zijn geheel uit roodbruine baksteen in vlaams verband opgetrokken waarbij de plint vrij onopvallend is uitgevoerd in min of meer gesinterde baksteen. Het beeld van de voorgevel wordt beheerst door een twee lagen hoge uitbouw onder een schilddak met op de begane grond een 3-vlaks erkers waarboven zich een loggia-balkon bevindt. De entree met luifel bevindt zich rechts naast de uitbouw aan de voorgevel. Beide zijgevels bezitten een één laag hoge halfronde uitbouw. Aan de rechter zijgevel is de uitbouw voorzien van een reeks kleine glas-in-lood raampjes en een balkon met dichte, gemetselde borstwering. Aan de linker zijgevel is de uitbouw voorzien van een tuindeur en sobere ramen en is het dak voorzien van een strakke, ver overstekende gootlijst. De achtergevel is op de tuin georiënteerd en bezit een pui met tuindeuren.

Het trappenhuis is aan de achtergevel zichtbaar als een iets uitgebouwde gevelpartij met een fors glas-in-lood raam. Overigens bezit de woning sobere of vereenvoudigde ramen. De gevels worden afgesloten door een ver overstekende dakvoet met goot welke aan de onderzijde als cassettenplafond is vormgegeven. Het schilddak is gedekt met rode verbeterde hollandse pannen en bezit in de entree-as een kleine dakkapel.

Het interieur bevat geen beschermenswaardige elementen.

Waardering

Pastorie van belang als functioneel en herkenbaar onderdeel van het kerkcomplex.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 507883. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1929
1929
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Interbellum-architectuur
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Rothuizen, A., ir. ; Zeeland
architect / bouwkundige / constructeur