Inleiding

Complex bestaande uit een kerk, genaamd de Westerkerk, een pastorie en een kosterswoning, in 1929 naar ontwerp van architect A. Rothuizen gebouwd in opdracht van de Gereformeerde Kerk te Goes.

De kerk is vormgegeven in de trant van het rationalisme en beïnvloed door scandinavische voorbeelden; de pastorie is uitgevoerd in interbellum-architectuur. De kosterswoning is sober uitgevoerd. Genoemde gebouwen en enige muurwerken omsluiten min of meer het kerkterrein, gelegen op een hoek van het Ravelijn de Grenadier.

Omschrijving

Met name de geheel uit baksteen opgetrokken en van een hoge, pannen gedekte kap voorziene kerk met fronttoren is door de heldere, zakelijke uitvoering karakteristiek voor de bouwstijl en de tijd van ontstaan. De dienstwoningen vormen door de gelijksoortige materiaaltoepassingen en sobere uitvoeringen een duidelijke complexeenheid.

Waardering

Complex van kerk en twee woningen van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarden als regionale vertegenwoordiger van deze bouwtrant en van ensemblewaarden vanwege het belang voor het beeld van dit stadsdeel.