Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
507974
Complexnummer
507972 - Title
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82781/3
Kadastrale aanduiding
Markelo M 694
Bij Plasdijk 12, 7475 TD te Markelo

Omschrijving

Omschrijving

Schuur met dubbele doorrit (type) onder schilddak waarvan de onderkant met Muldenpannen en de bovenkant met riet gedekt is. Gerolde nokvorst.

De lange gevel naar het erf vormt met de twee hoge dubbele deuren de hoofdgevel. De deuren, die deels voor het dakvlak liggen, worden bekroond door twee met riet gedekte steekkappen met gerolde vorst. De bakstenen gevel is nagenoeg symmetrisch geleed. In het midden is een liggend zesruits ijzeren venster aangebracht, dan volgen zowel naar links als naar rechts, een deurtje naar de varkensstal, een half rond stalraam met ijzeren kozijn en een hoge doorrit. Links volgt dan een staldeurtje en tenslotte een vierruits rondboogvenster met ijzeren kozijn met radiale roedenverdeling in het boogveld. Rechts volgt na de doorrit een grotere staldeur, die door de daklijst steekt en ten slotte een halfrond stalraam met ijzeren kozijn. Tussen de rechter doorrit en de grotere staldeur is een gevelsteen aangebracht net onder de daklijst met het opschrift: "BJM JHB 1923".

De kopse gevel aan de noordzijde is deels uitgevoerd in baksteen, deels als palissade zodat opgeslagen goederen konden luchten.

In de lange gevel aan de straatzijde zijn de doorritten dichtgezet. Ook hier een palissadegevel.

In de kopse gevel aan de zuidzijde zijn om en om vier deuren en vijf halfronde ramen met ijzeren kozijn aangebracht die licht en toegang verschaften aan de varkensstallen. Deze fungeren thans deels als hondehok.

Waardering

Schuur van architectonisch en stedebouwkundig belang wegens:

- de functionele en ruimtelijke relatie van de schuur met de boerderij en de straat.

- de gaafheid van de schuur.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 507972. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1923
1923
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden