Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
507976
Complexnummer
507975 - Title
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82780/175
Kadastrale aanduiding
Markelo C 2404
Diepenheimseweg 114, 7475 MN te Markelo
Diepenheimseweg 116, 7475 MN te Markelo
Diepenheimseweg 118, 7475 MN te Markelo
Diepenheimseweg 120, 7475 MN te Markelo

Omschrijving

Omschrijving

Uit één bouwlaag bestaand RENTMEESTERSKANTOOR, vanuit een rechthoekige grondslag opgetrokken in rode machinale baksteen. Het met grijze Hollandse pannen gedekte zadeldak is boven de westelijke gevel afgewolfd. De twaalfruits vensters op de parterre onder segmentbogen met sluitstenen zijn voorzien van luiken in de kleuren van Weldam. De zuidelijke gevel bestaat uit vijf traveeën waarvan de tweede en de vierde tot de zolderverdieping doorlopen. Deze beiden zijn voorzien van respectievelijk een en twee vensters op de verdieping en hebben een met bouletpannen gedekte steekkap met versierde windveren en voorschot. In de derde travee is een deur met bovenlicht geplaatst. In de tweede travee is een ingang onder een overkapping op houten kolommen en zandstenen poeren. De begane grond heeft verder vier vensters. Hoewel de noordelijke gevel van dit pand enigszins gewijzigd is, komt de indeling ervan grotendeels overeen met die van de zuidelijke gevel.

De gevel aan de oostzijde is symmetrisch ingedeeld en heeft hoeklisenen met zandstenen kapitelen. Er bevinden zich twee vensters op de parterre. Tussen de vensters zijn muurankers bevestigd. Daarboven is een serliana geplaatst. Aan weerszijden van dit venster twee vierkante roosters en muurankers. Deze gevel is voorzien van bewerkte windveren, een sierspant met lofwerk en een hangstijl.

De westelijke gevel heeft eveneens enige veranderingen ondergaan. Zo is in het midden van deze gevelzijde een getoogde deur vervangen door een kleinere met bovenlicht. De gemetselde toog met sluitsteen is echter nog aanwezig. Aan weerszijden van de deur zijn twee samengestelde vensters met roedenverdeling en luiken geplaatst, daarboven bevinden zich eveneens twee vensters met roedenverdeling.

Waardering

Het rentmeesterskantoor is van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- vanwege de functionele en ruimtelijke relatie met Weldam

- vanwege de ongewijzigde functie van rentmeesterij van Weldam

- vanwege het redelijk gave, fraai gedetailleerde exterieur

- als onderdeel van het ensemble van dienstgebouwen op het Achterveld

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 507975. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Bijgebouw Rentmeesterskantoor

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1880
1880
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Overgangsarchitectuur
invloeden