Inleiding

Ten westen van de Diepenheimseweg en van kasteel Weldam, ligt een rechthoekig omgracht terrein, het zogenaamde Weldammer Achterveld. In het laatste decennium maakte Hugo Poortman een ontwerp voor dit gebied. Deze nog grotendeels bestaande aanleg is opgezet als een parkbos met in het midden een vijverpartij. Rond 1900 ontwiep hij de kleine aanleg in landschapsstijl rondom de in het Weldammer Achterveld gelegen huiskapel. Deze kapel naar een ontwerp van Weatherly en de, ook op het Weldammer Achterveld gelegen, houtloods maken deel uit van de buitenplaats Weldam (rijksmonumentnummer 480167).

Het RENTMEESTERSKANTOOR, het KOETSHUIS met KOETSIERSWONINGEN en een DUBBEL WOONHUIS (Huize Raesfelt) zijn in opdracht van gravin Bentinck in 1880 aan de rand van het door Poortman aangelegde kateelterrein gebouwd. Het rentmeesterskantoor ligt ter hoogte van de bocht in de Diepenheimseweg, de voorgevel is naar het zuid-westen georinteerd. Parallel aan het rentmeesterskantoor ligt ten noord-oosten daarvan het koetshuis. Huize Reasfelt bevindt zich ten noorden van de beide vorige panden en staat aan de rand van het parkbos.

Waardering

Het rentmeesterskantoor, het koetshuis met koetsierswoningen en een dubbel woonhuis behorend bij Weldam zijn van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkunig belang:

- als onderdeel van het landgoed Weldam

- vanwege de functionele relatie van de gebouwen met het Weldam