Markelo C 2293
Markelo C 2294
Diepenheimseweg 106, 7475 MN te Markelo
Diepenheimseweg 108, 7475 MN te Markelo

Omschrijving

DUBBELE WONING met een samengestelde plattegrond, over één bouwlaag op een zandstenen plint, opgetrokken in rode machinale baksteen. Het kruisvormige zadeldak is gedekt met rode Friese pannen en steekt boven de eindgevels iets over. De steekkappen hebben wolfeinden. Het huis is rondom voorzien van speklagen. De vensters bevinden zich onder een segmentboog van sierstenen. Zij hebben een roedenverdeling en luiken in de kleuren van Weldam.

De symmetrische voorgevel (W) heeft in het midden een deur met bovenlicht, geflankeerd door twee vierentwintigruits vensters. Daarboven zitten twee zesruits vensters, in de top van de gevel staat in witte letters de naam RAES X FELT.

De achtergevel (O) heeft op de begane grond dezelfde indeling als de voorgevel. Op de zolderverdieping heeft deze gevel echter een dubbel venster (2x6 ruits). Op een band van lichtere steen staat in witte letters de naam RAES X FELT. De beide zijgevels zijn vrijwel identiek; de buitenste traveeën hebben twee smalle achtruits vensters. De middelste travee ligt iets terug, loopt hoog op en heeft in de noordelijke zijgevel twee vierentwintigruits vensters en een twaalfruits venster op de verdieping. De zuidelijke zijgevel daarentegen, heeft in het midden twee deuren met bovenlicht en twee zestienruits vensters zonder luiken aan weerszijden daarvan. Daarboven, net als aan de ander gevelzijde een twaalfruits venster.

Dubbele woning van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- vanwege de functionele en ruimtelijke relatie met Weldam

- vanwege het exterieur met de eenvoudige detaillering die te vergelijken is met die van Huize Ripperda

- als onderdeel van het ensemble op het Achterveld

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Dubbel