Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
508136
Complexnummer
508135 - Westgaag
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
17212/28
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Maasland I 118
Maasland, BY Westgaag 74

Omschrijving

Inleiding

Aan de Westgaag gelegen 19e-eeuws KARNHUIS met onderdelen uit de 17e-eeuw behorende tot het boerderijcomplex.

Omschrijving

In baksteen opgetrokken karnhuis op rechthoekige plattegrond onder een met rode oud-Hollandse pannen gedekt, aan de achterzijde afgewolfd, zadeldak. Topgevel met in oorsprong windveren en een witgepleisterde plint. In het midden de ingangsdeur met ter linker- en rechterzijde in het muurwerk 17e-eeuwse anderhalfsteens rode toogjes. In de gevel aan de Westgaag twee 19e- eeuwse halfronde gietijzeren ramen en in de gevel 17e-eeuwse sierankers. De noordelijke zijgevel heeft links een entreedeur, waarnaast een venster en in het midden een entreedeur met bovenlicht. Tegen de achtergevel een aanbouw van gepotdekselde houten planken eveneens onder een met rode oud-Hollandse pannen gedekt dak.

In het inwendige een eiken balkenzoldering; verder restanten van de bakstenen vloer en karnmolen die zich tegen de noordelijke zijgevel bevond.

Waardering

Karnhuis van belang vanwege ouderdom, materiaalgebruik en vormgeving; tevens van belang als karakteristiek onderdeel van het boerderijcomplex en vanwege de historisch functioneel-ruimtelijke relatie met de boerderij.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 508135. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Karnhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing