Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX gelegen aan de Westgaag in de Oude Campspolder en bestaande uit een teruggelegen boerderij met ter rechterzijde een aan de Westgaag gelegen karnhuis en achter op het erf, terzijde gelegen schuur.

Op het erf bevinden zich aan de zijde van de Westgaag twee iepen; het erf wordt langs de Westgaag afgesloten door een haag; aan de zijde van de opkamer staan populieren.

NB De moderne hooiberg met vier betonnen roeden valt buiten de bescherming.

Omschrijving

De boerderij, op T -vormige plattegrond, met dwarsgeplaatst voorhuis bestaat uit een naar het zuidwesten toe uitgebouwde opkamer, een middenkamer en een woonkamer met uitgebouwd keukengedeelte op het noordoosten alwaar aan de buitenzijde naar het westen toe een oven is aangebouwd. Middenkamer en opkamer worden verbonden door een klein overgangslid. De boerderij kan gerekend worden tot het krukhuistype. Het voorhuis dateert in kern uit de tweede helft van de 16e-eeuw (inwendige van de opkamer), het exterieur dateert hoofzakeli jk uit de 18e-eeuw. Het achtergelegen langgerekte bedrijfsgedeelte is van het voergangtype en is in de 19e- en 20ste-eeuw gewijzigd. Het 19e-eeuwse karnhuis heeft 17e-eeuwse onderdelen. De schuur is in de 18e-eeuw te dateren.

Het complex omvat de volgende onderdelen:

1. BOERDERIJ; zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 506271;

2. KARNHUIS; zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 508136;

3. SCHUUR; zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 508137.

Waardering

De architectuur- en cultuurhistorische waarden van deze boerderij met bijgebouwen zijn gelegen in de voor Midden-Delfland karakteristieke hoofdvorm (boerderij met voorhuis, uitgebouwde onderkelderde opkamer en langgerekt bedrijfsgedeelte), oorspronkelijke bouwmaterialen en bewaard gebleven bouwhistorische details in exterieur en interieur; de in het interieur bewaard gebleven onderdelen; de betekenis van de in oorsprong 16e-eeuwse boerderij als onderdeel van de historische boerderijstrook gelegen aan de rivier de Gaag; de ensemblewaarden van boerderij met karnhuis en schuur; de landschappelijke situering aan de Westgaag.