508243 - Boerderijcomplex
Staphorst C 3276
Heerenweg 5, 7955 PA te IJhorst

Omschrijving

BOERDERIJ VAN HET DWARSHUISTYPE opgetrokken in machinale baksteen. Het wolfdak van het woonhuisgedeelte is gedekt met Hollandse pannen. Het bedrijfsgedeelte recht achter het woonhuis heeft een afgewolfde rieten kap met uilebord en makelaar. Het haaks geplaatste deel heeft een deels met riet, deels met pannen gedekt schilddak.

In het midden van de voorgevel van het woongedeelte (W) een glasdeur met tweeruits bovenlicht tussen twee vierruits draairamen met tweeruits bovenlicht. Onder de goo t een houten kroonlijst. De ingezwenkte zijgevels zijn over twee verdiepingen opgemetseld onder een kroonlijst. De linker zijgevel (N) heeft rechts een venster als in de voorgevel boven een souterrainvenster. Links een vierruits venster. Op de verdieping twee vierruits schuifvensters. De rechter zijgevel is het spiegelbeeld van de linker. Het vierruits venster op de begane grond is hier echter een kruisvenster, de souterrainvensters ontbreken.

De zijgevels van het stalgedeelte recht achter het woongedeel te zijn deels opnieuw opgemetseld en deels opnieuw met riet gedekt. Pal achter het woonhuis is een deel met pannen gedekt. In de noordelijke zijgevel halfronde ijzeren stalvensters, in de rechter gevel (Z) staldeuren en vensters. De hoofdgevel van dit bedrijfsgedeelte is opnieuw opgemetseld, ook de baander/staldeur partij is van recente datum.

Van het haaks geplaatste bedrijfsgedeelte zijn de zijgevel aan de woonhuiszijde (W) en de kopgevel opnieuw opgemetseld. Verder bestaat dit bedrijfsgedeelte uit hout.

De boerderij is van een bijzonder type. Het betreft een zogenaamde verhuisboerderij, waarvan de gebinten als een bouwpakket uit elkaar te halen zijn, waardoor de boerderij te verplaatsen is.

Boerderij van algemeen architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege

- de bijzondere typologie van de verhuisboerderij