Inleiding

Complex van twee boerderijen, gelegen op gaaf erf. Een BOERDERIJ van het dwarshuistype met L-vormig bedrijfsgedeelte en in de oksel een vrijstaande, oudere BOERDERIJ van het hallehuistype. De kelder en de fundering van de gebouwen op het erf staan op een kadastrale kaart van 1830, de gebouwen zelf zijn in de decennia daaropvolgend opgericht. De boerderijen staan naast elkaar met de oost-westelijk gerichte noklijn parallel aan de Heerenweg.

Tussen de boerderijen ligt een keibestrating.

De jongere dwarshuisboerderij is van een bijzonder type. Het betreft een zogenaamde verhuisboerderij waarvan de gebinten als een bouwpakket uit elkaar te halen zijn waardoor de boerderij te verplaatsen is.

Van de oudere boerderij is in de jaren '30 het bedrijfsgedeelte verbreed. Het woongedeelte van deze boerderij is niet meer in gebruik.

Het woongedeelte van de jongere boerderij is in 1990 inwendig gemoderniseerd, waarbij opkamer en kelder gehandhaafd zijn. Van beide boerderijen zijn delen in recente jaren g emoderniseerd of vernieuwd.

Boerderijencomplex van algemeen architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de bijzondere typologie van de verhuisboerderij