Middelburg L 3927
Loskade 25, 4331 HW te Middelburg

Herenhuis, rond 1895 gebouwd in overgangsarchitectuur.

Herenhuis van twee verdiepingen met een kelder- en een kapverdieping op rechthoekige plattegrond.

Voorgevel is een lijstgevel van roodbruine baksteen; natuurstenen banden, blokken, dorpels, lateien en consoles; boven vensters gemetselde rondboogjes en met metselwerk opgevulde boogtrommels.

De voorgevel is vier venstertraveeën breed; in plint gekoppelde vensters van kelderverdieping. Links van het midden getoogde ingangspartij met houten uitgesneden paneeldeur met smeedijzeren roosters; drielichtvenster boven voordeur. Houten schuiframen met 4x6 ruits vensters.

Op verdieping erkeruitbouw steunend op natuurstenen consoles bij middelste twee traveeën. Erker voorzien van vijfdelig kozijn met schuiframen en hoekbekroningen. Linker en rechter venstertravee met 4x6 ruits vensters. Goot met natuurstenen consoles. Boven erker een opvallend grote dakkapel met dwarskap met driedelig houten kozijn. Kap gedeeltelijk overkragend, steunend op uitgesneden houten schoren.

Schilddak gedekt met leien in maasdekking op voordakvlak en aan achterzijde met tuile du nord.

Sobere achtergevel met houten schuiframen en vernieuwde serre.

Rijk interieur uit het eind van de 19e eeuw met onder meer op hoofdverdieping kamers en suite met natuurstenen schouwen, houten schuifdeuren, klassieke deuromlijsting; in achterste kamer uniek caissonplafond met gekleurde schilderingen op paneel; origineel houten trappenhuis.

Waardering

Herenhuis, met zowel ex- als interieur van cultuur- en architectuurhistorische waarde. Van belang vanwege ensemblewaarden en gaafheid.