Inleiding

Kanaalfront, gevormd door een reeks aaneengesloten herenhuizen geheel gericht op en ontstaan na de aanleg van spoorlijn en kanaal in 1872. Het geheel is met betrekking tot datering en architectuur in twee hoofdonderdelen te splitsen, te weten: het gedeelte tussen Stationsstraat en Goese Korenmarkt (met uitzondering van no. 1 t/m 5) daterend van rond 1905 en het gedeelte tussen Goese Korenmarkt en Nieuwe Poortstraat, in hoofdzaak daterend van rond 1892.

Omschrijving

De bebouwing Loskade 7 t/m 15a is als één blok rond 1905 door C.A. Goethals te Middelburg ontworpen en gebouwd in een laateclectische stijl waarin invloeden van Berlage en de Jugendstil aanwezig zijn en sluit aan op de in massa en architectuur hiervan afwijkende eclectische bebouwing op de hoek van de Stationsstraat. De hoogte is gemiddeld twee lagen en een kap op een souterrain. Het gedeelte Loskade 17 t/m 43 bestaat uit een stedebouwkundig en stylistisch als eenheid te beschouwen reeks aaneen gebouwde, merendeels individuele herenhuizen. Alle gemiddeld twee lagen en een kaplaag hoog en van no. 17 t/m 35 voorzien van een souterrain. De panden vertonen een sterk eclectische architectuur waarin neo-renaissance elementen domineren in lijstgevels, trapgevels, halsgevels en combinaties van deze. Diverse dakvormen gedekt met (veelal) gesmoorde pannen of leien en voorzien van dakkapellen met schilddaken. Het lijstgevelpand Loskade 45, gebouwd in 1879, vormt de vroegste bebouwing van deze reeks, tot uitdrukking komend in een meer classicistische en daarmee afwijkende architectuur van de overige panden welke dateren uit de jaren 1890 tot ca. 1895.

Waardering

Kanaalfront-bebouwing als geheel van algemeen belang wegens: architectuurhistorische waarden door toepassing van voor de bouwtijd karakteristieke, rijke ornamentiek en materialen; ensemblewaarden door de aanwezige relatie met de ontwikkelingen in dit stadsdeel en het belang voor het aanzien van de stad, dit alles in redelijke gaafheid en goede herkenbaarheid.