Middelburg L 3925
Loskade 21, 4331 HW te Middelburg

Herenhuis, rond 1892 gebouwd in eclectisch-renaissancistische stijl.

Omschrijving

Herenhuis op vrijwel rechthoekige plattegrond, twee verdiepingen met trapgevel en kelderverdieping. Voorgevel is een roodbruine bakstenen trapgevel, voorzien van gepleisterde speklagen, blokken, decoraties rond vensters en deur, dekplaten en gevelbekroning; siermetselwerk onder en/of boven de vensters.

Drie traveeën brede gevel, vanaf de plint geleed door gemetselde pilasters. In de plint kleine vensters van kelder.

Ingangspartij in rechter travee: zeer rijk uitgesneden houten voordeur in nis, omlijst door gemetselde pilasters en bekroond met inspringend hoofdgestel, vlakdecoratie met onder meer voluten en daarboven venster op geprofileerde lijst met geaccentueerd, dik kozijn en brede middenstijl. Overige twee traveeën met houten schuiframen. Op verdieping drie vensters, boogvormig afgesloten met schelpversiering in boogtrommels.

Middentravee voorzien van balkon met balustrade met balusters en geprofileerde consoles.

Trapgeveldeel met centraal drielichtvenster met getoogde boog; bovenste trap bekroond door gebogen fronton, met daaronder gepleisterde cartouche, geaccentueerd door obelisken op zijtreden; op onderste treden eveneens obelisken; trappen gedekt met geprofileerde platen.

In interieur onder meer origineel trappenhuis. Sobere gepleisterde achtergevel met houten serre.

Herenhuis, van cultuur- en architectuurhistorische waarde en van belang vanwege ensemblewaarden.