Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
508316
Complexnummer
508309 - Title
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82676/110
Kadastrale aanduiding
Middelburg L 3926
Loskade 23, 4331 HW te Middelburg

Omschrijving

Inleiding

Tweezijdig aangebouwd herenhuis, voorzien van souterrain, twee woonlagen en een kapverdieping; in 1891 in eclectische stijl gebouwd naar ontwerp van J.A. Frederiks.

Omschrijving

Breed woonhuis met trapgevel die is opgetrokken uit roodbruine machinale baksteen in kruisverband; rijk voorzien van pleisterwerk speklagen en gedecoreerd met ronde pleisterwerk tableaus met afbeelding van zeegod als raamboogtrommelvulling en ronde jaartal-tableaus boven de verdieping. De verdiepingen in de gevel gemarkeerd door geprofileerde lijsten. Top en aanzet van de trapgevel voorzien van kantelen. Het voorgevelbeeld wordt beheerst door een centrale houten verdiepingerker op een geprofileerde muurstijl-korbeel contructie; de erker constructie loopt over de zolderlaag door in de vorm van een overdekt balkon, voorzien van houten kolommen, door bogen gekoppeld. Natuurstenen plint waarin de ramen van het souterrain zijn opgenomen. Houten kozijnen met H-type schuiframen; entree met getoogde, rijk gesneden paneeldeur; los boven het deurkozijn geplaatst drielicht (bovenlicht).

Achtergevel zeer sober uitgevoerd als gepleisterde topgevel met uitbouw over de volle hoogte, eveneens voorzien van topgevel. Op de begane grond bevindt zich een relatief recente serre aanbouw welke buiten de bescherming valt.

Het zadeldak tussen topgevels is gedekt met gesmoorde kruispannen. Het interieur bezit nog grotendeels de oorspronkelijke indeling. Kelderplafond gedeeltelijk uitgevoerd als troggewelf-tussen-stalen-balkenplafond. Trappenhuis met sobere trap metijzeren spijlen en ovaal schalmgat. Stilistisch van waarde is de afwerking van de voorkamer op de bel étage met beschilderde betimmeringen, deuren en van een centrale decoratie voorzien stucplafond. Zowel voor- als achterkamer bezitten een sobere marmeren schouwmantel. Overige interieurdelen zijn sober of vereenvoudigd.

Waardering

Woonhuis van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde van exterieur en een deel van het interieur en als belangrijk onderdeel van het complex.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 508309. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1891
1891
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Frederiks, J.A. ; Zeeland
architect / bouwkundige / constructeur