Amsterdam AH 1951
Amsterdam AH 1952
Castorplein 15, 1033 GE te Amsterdam
Castorplein 17, 1033 GE te Amsterdam
Castorplein 19, 1033 GE te Amsterdam
Castorplein 21, 1033 GE te Amsterdam

Inleiding

Noordwestelijke reeks proefwoningen naar rationalistisch ontwerp van J.H. Mulder jr. volgens systeem Winget uit 1920-1921.

Omschrijving

Noordwestelijk aan het Castorplein gelegen rij van 8proefwoningen in beton, bestaande uit twee volledige bouwlagenonder een langgerekt, licht hellend dwarsgeplaatst schilddakgedekt met rode pannen. De structuur van de korte betonblokkenis door de huidige pleisterlaag zichtbaar. Men heeft gebruik gemaakt van het uit Engeland afkomstigeblokkenbouw-systeem Winget. De muren hebben een 6 cm. brede spouw,een buitenwand van grindbeton en een binnenwand vanspijkerbare slakkenbeton. De betonblokken zijn inhafsteensverband gezet. De buitenwand is voorzien van eenwitte pleisterlaag.

De toegangsdeuren met zijlichten, in een landelijkeAmsterdamse School-stijl, zijn paarsgewijs en regelmatig in degevel geplaatst. De houten vensterkozijnen van de per woning gekoppelde drielichten hadden oorspronkelijk een roedenverdeling.

Waardering

Noordwestelijke reeks van experimentele betonwoningen, onderdeel van het complex proefwoningen rondom het Castorplein, van algemeen belang wegens architectuur- en bouwhistorische waarde, alsook wegens het pionierskarakter en de ensemblewaarde in relatie tot het Tuindorp Oostzaan.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Arbeiderswoning(K)

Rationalisme