Inleiding

In 1920-1921 rondom het Castorplein gerealiseerd ensemble van 20PROEFWONINGEN in beton: twee dubbelwoningen bij de doorgangtussen Castorplein en Castorstraat in een landelijkeAmsterdamse School-stijl en twee series van elk acht woningenaan weerszijden van het Castorplein in een rationelebouwtrant. De aannemer van de woningen aan het plein was deN.V. Aannemingsmij. v/h H.F. Boersma te Den Haag.

De woningen zijn ontworpen in opdracht van de gemeenteAmsterdam door J.H. Mulder jr., architect in dienst van deGemeentelijke Woningdienst. De dubbelwoningen zijn gebouwdvolgens het blokkenbouwsysteem Schütz & Bangert; de twee rijenwoningen aan het plein volgens het blokkenbouw-systeem Winget.

NB.

Dit kleinschalige betonexperiment is in 1923 op groter schaal vervolgd in Tuindorp Watergraafsmeer bij de realisatie van het Betondorp.

Omschrijving

Aan NW- en ZO-zijde van het Castorplein, door kleine tuintjes omgeven, reeksen van elk acht experimentele betonwoningen, voorzien van witgepleisterde gevels met zwarte plint met twee bouwlagen onder flauw hellend, rood pannen schilddak. Bij de doorgang aan de Castorstraat elk twee dubbelwoningen, in oorsprong met geheel uit betonblokken samengestelde wanden, met één bouwlaag onder rood pannen mansardedak met groot overstek. Ook deze woningen zijn door kleine tuintjes omgeven.

Waardering

Ensemble van 20 betonnen proefwoningen aan het Castorplein en Castorstraat uit 1920-1921 van algemeen belang wegens architectuur- en bouwhistorische waarde en wegens de bijzondere betekenis voor de ontwikkeling van de volkshuisvesting en stedebouw, als eerste gemeentelijk experiment met enerzijds het gebruik van betonsystemen en anderzijds de aanleg van een tuindorp.